úterý 21. února 2017

Festival Pro Tibet 2017 v Břeclavi




Také v letošním roce se břeclavská knihovna připojila k festivalu ProTibet, jenž pořádá ve spolupráci s obecně prospěšnou společností Most Ostrava, která se dlouhodobě zaměřuje na podporu vzdělanosti a zlepšování životních podmínek tibetských dětí, tibetských seniorů, buddhistických mnichů a nomádů. 


V úterý 7. března od 18 hodin budete moci v malém sále zhlédnout dokumentární film americké režisérky Victress Hitchcock Požehnání z roku 2009, který vysvětluje klášterní systém tibetského buddhismu a měnící se role žen v něm.


V dokumentu jsou použity archivní ukázky z doby, kdyby byly kláštery ničeny a mnoho mnišek bylo uvězněno. Pár přeživších se ukrylo v jeskyních a o mnoho let později pomáhaly kláštery opět budovat. Autorka dokumentu zpovídá mnišky a také ženy, které přichází za mniškami, aby se s nimi setkaly fyzicky i duševně.


Součástí akce bude také krátké patnáctiminutové vystoupení Lucie Hodonské s hraním na tibetské mísy před promítáním a následná muzikoterapeutická relaxace po skončení filmu.


Ve středu 8. března od 18 hodin bude v malém sále k vidění film téže autorky Až budou létat oceloví ptáci z roku 2012, který nás zavede zblízka na osobní cestu, zkoumající komplex navzájem se ovlivňujících vztahů mezi současným tibetským buddhismem a západní kulturou.


 Snímek se pokouší v hlubokém záběru zachytit zkušenosti a pohledy učitelů a praktikujících ve Spojených státech i jinde ve světě. Film vytváří živý a zábavný portrét světa tibetského buddhismu, tak jak se projevuje na Západě, a klade zásadní otázku: Mohou nám tato prastará učení v dnešní stále chaotičtější moderní době pomoci nalézt skutečné štěstí a vytvořit rozumnější, soucitnější svět 21. století?

Součástí akce bude také krátké patnáctiminutové vystoupení Lucie Hodonské s hraním na tibetské mísy před promítáním filmu.



Vstupné dobrovolné, výtěžek letošního festivalu je určen na podporu vzdělání buddhistických mnišek. Informace o festivalu naleznete také na blogu nebo na Facebooku o.p.s. Most.

Žádné komentáře: