úterý 17. prosince 2013

Prodejní výstava mandal Blanky Banasikové

Až do 28. února 2014 si v "Galerii na schodišti" můžete prohlédnout výstavu mandal, které tvoří Blanka Banasiková z Charvátské Nové Vsi. Výstava je prodejní.




úterý 3. prosince 2013

Akce pro děti na pobočce v Poštorné

Pro děti v Poštorné je v adventním čase od 9. do 13. prosince připraven Soutěžní týden s andělíčkem Stříbrovláskem. Malé čtenáře čeká hledání, luštění, doplňovačky, hádanky a vyrábění.




Knihovnický slovníček pro neknihovníky

Každá profese má svůj určitý specifický slovník a knihovníci nejsou výjimkou. Navíc mají pocit, že když mluví na čtenáře knihovničtinou, musí jim nutně rozumět. Ale nebývá tomu tak vždy. Proto jsme pro Vás připravili malý slovníček těch nejpoužívanějších knihovnických pojmů.
Začneme s pojmem ON-LINE KATALOG. On-line katalog je neustále aktualizovaná databáze knihovních dokumentů (tj. knih, CD, časopisů, atd.), které má knihovna ve svém fondu, přístupná na internetových stránkách knihovny www.knihovna-bv.cz.
Kdykoliv si můžete v knihovně i z domova zjistit, které knihy v knihovně máme a zda jsou momentálně půjčené. Pokud nejsou zrovna k dispozici, můžete si ji zdarma zarezervovat nebo si naopak stávající výpůjčky prodloužit.

V břeclavské knihovně máte na výběr dokonce ze tří on-line katalogů. Původní www katalog slouží pro rychlé vyhledávání, od minulého měsíce máte možnost vyzkoušet vylepšenou verzi katalogu druhé generace Carmen, která umožňuje mimo jiné knížky hodnotit nebo o nich diskutovat. A pro majitele smartphonů a tabletů je tu aplikace Smartkatalog, kdy svou knihovnu můžete s sebou prakticky kdekoliv. Neváhejte se nás při návštěvě knihovny na kterýkoliv z našich on-line katalogů zeptat.

On-line katalog


Kurzy rychločtení nyní individuálně

Po společném úvodu lze nyní on-line kurzy rychločtení absolvovat v knihovně kdykoliv během otevírací doby čítárny nebo studovny. I když jste úvodní sezení neabsolvovali, můžete s kurzem začít od první lekce a následně pokračovat podle vlastních možností a potřeb. Kurz má dvacet lekcí, výuka probíhá celá na počítačích knihovny a čtenářům knihovny je nabízen ZDARMA. S novými přihláškami nebo případnými dotazy se obracejte na lektora Mgr. Jaroslava Čecha, tel. 725 107 305, cech@knihovna-bv.cz.


Knihovna naděluje dětem

Dětské oddělení Městské knihovny Břeclav si Vás dovoluje pozvat na pásmo adventních akcí Knihovna naděluje dětem, které připravila pro všechny děti a jejich rodiče. V pondělí 2. prosince je připravena Vánoční knihovnická dílna – přijďte si s námi do dětského oddělení vyrobit vánočního andělíčka nebo papírovou vánoční lucernu. Dílna probíhá od 13 do 17 hodin. Poplatek činí 10,-/dítě.

V druhém adventním týdnu je pro děti v pondělí 9. prosince připraveno Vánoční luštění s komisařem Vrťapkou. Přijďte v tento den od 13 do 17 hodin do dětského oddělení, vyřešte zapeklitý příklad spolu se „světoznámým“ komisařem a získejte jednu z krásných cen. Každého luštitele čeká sladká odměna.

V třetím adventním týdnu pak děti čeká v pondělí 16. prosince ve 14 hodin Zdobení vánočního stromku v dětském oddělení a Pohádkovníku ve dvoře knihovny. Ve čtvrtek 19. prosince proběhne Vánoční kino pro děti – od 13 do 15 hodin promítání krátkých zimních pohádek, od 15 hodin promítání kreslené celovečerní pohádky. Abychom navodili pravou vánoční atmosféru, můžete si dát tento den v dětském oddělení pravou vánoční čokoládu, uvařenou ze smetany a čokolády, a k tomu vánoční bábovku. Čokoládu nabízíme za 10,- Kč, bábovku za 5,- Kč.





Literární kavárna: Vánoční zvyky a tradice

V předvánočním shonu se na chvilku zastavte a přijďte si do naší literární kavárny poslechnout povídání o Vánocích s názvem Vánoční zvyky a tradice. Těšíme se na Vás v úterý 10. a ve čtvrtek 12. prosince 2013 v 16 hodin v malém sále knihovny.


Adventní pohádkový podvečer v knihovně

Zejména děti zveme do knihovny na adventní  divadelní představení  Půjdem spolu do Bééétlema.  Budou k vidění vánoční zvyky a koledy, jak je asi neznáte. Co se stane, když se ovečka a ovčácký pes rozhodnou vzít přípravu Štědrého večera do svých kopýtek a tlap? Nejspíš hromada malérů, ale určitě i kopec legrace. Představení proběhne v sobotu 7. prosince 2013 ve velkém sále knihovny, začátek je v 15 hodin, vstupné 50,- Kč.