úterý 26. února 2013

Cesty po stopách Vikingů a Pána prstenů


Srdečně zveme všechny zájemce na cestovatelskou přednášku Jiřího Máry Nový Zéland - země Pána prstenů, příběh o splnění životního snu. Seznámí se na ní s překrásnou přírodou Nového Zélandu i zvyky domorodých obyvatel. Nahlédnou do země Pána prstenů, uvidí tančit Maory, vařit bláto i tryskat gejzíry, poznají, jak se na Novém Zélandu slaví Vánoce i Silvestr.  Současně se dozví, že podobnou cestu je možné absolvovat i na invalidním vozíku. Akce pořádaná v rámci Března - měsíce čtenářů začíná v úterý 5. března 2013 v 10 hodin ve velkém sále knihovny.



Pokud dopoledne nemůžete, je pro Vás od 17 hodin ve velkém sále připravena přednáška Ve stopách Vikingů, popisující cesty Jiřího Máry na trase Dánsko - Faerské ostrovy – Island – Grónsko. V Dánském království navštívil například druhou největší sbírku krokodýlů na světě, vodní zámek na dřevěných kůlech nebo rytířské souboje. Podíval se do Legolandu, tropických skleníků i mezi netopýry. Následovaly nesčetné vodopády a úžasné fjordy Faerských ostrovů. Island jej svými sopkami, ledovci i vařícím blátem přesvědčil, že si právem zaslouží své pojmenování Země ohně a ledu. Vyzkoušel si ale také, jak chutná shnilý žralok a žasli nad pestrobarevnou přehlídkou polodrahokamů i muzeem penisů. V Grónsku díky pobytu v místních rodinách poznal tradiční způsob života i lovu a zblízka se podívali na telení ledovců.
Jiří Mára je autorem pěti cestopisných knih a dokumentárních filmů. Více informací o něm a jeho cestách naleznete na www.jirkamara.cz.




Žádné komentáře: